КАКАО ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ

КАКАО

Ангажиментът на Лидл за по-устойчиво земеделие в Кот д'Ивоар

Става дума за нещо повече от шоколад: като търговска верига, която търгува на дребно, Лидл има голям интерес суровините като какаото да се отглеждат по-устойчиво. По този начин се гарантира, че например какаото от Африка, чието отглеждане е начин за препитание за местните хора, ще може да се закупува и в дългосрочен план. Освен това, става дума и за опазването на тропическите гори като важна екосистема. 
Ето защо създадохме обучителния център PROCACAO за малки земеделски производители в Кот д'Ивоар, една от най-големите страни-производителки на какао. Там фермерите, отглеждащи какао, се обучават на практики от устойчивото земеделие, за да научат как да отглеждат какаото по щадящ околната среда начин и като използват модерни техники. 

С помощта на проекта PROCACAO земеделците, отглеждащи какао, се запознават и с други земеделски суровини,  които могат ефективно да култивират в своите плантации. По този начин те не само инвестират в осигуряването на собственото си препитание, но това носи полза и за околната среда чрез повече биоразнообразие. Чрез по-устойчивото земеделие малките производители са по-адаптивни към промените в климата или ценови колебания. Друг позитивен ефект е осигуряването на приход и препитание и за бъдещите поколения. 

За PROCACAO

За PROCACAO

Проектът PROCACAO е създаден през 2012 г. в Кот д'Ивоар от Lidl заедно с Немското дружество за международно сътрудничество (GIZ) и Национална агенция за подкрепа на развитието на селските райони (ANADER). Вече 18 000 производители на какао бяха обучени благодарение на PROCACAO с измерими резултати. По този начин е намаляло използването на пестициди, почвите са обработвани щадящо и още в първите години бе отчетен ръст в добивите в рамките на същите обработваеми площи. 
От 2019 г. обучителният център е толкова успешен, че се самофинансира и дейността му се администрира самостоятелно от ANADER и правителството. Това означава, че и в бъдеще фермерите, отглеждащи какао, могат да се обучават с помощта на PROCACAO. Нашето видео PROCACAO дава още интересна информация за проекта. 

Успехи на PROCACAO

18 000 обучени земеделци, отглеждащи какао

8 000 проведени обучения

Защо е важно устойчивото производство на какао?

Защо е важно устойчивото производство на какао?

Около 40% от произведеното в глобален мащаб какао е с произход от Кот д'Ивоар. Така страната е най-големият производител на какао в световен мащаб. Всеки четвърти жител на страната е директно или индиректно зависещ от отглеждането на какаови зърна, като общо около шест милиона човека се препитават чрез отглеждането на тази суровина. Най-голям дял от какаото расте в малки фамилни плантации, които обаче след години обработка по остарели земеделски методи не могат да предоставят необходимата възвръщаемост за осигуряване препитанието на земеделците. Поради тази причини в миналото са се използвали незаконно площи от тропически гори за нови плантации, което е унищожило естествения хабитат на много животински видове. 

За да може дълготрайно да се запазят почвите и тропическите гори, като междувременно се гарантират добивите на местните земеделци, е необходимо те да бъдат обучени на нови методи за отглеждане на какао. Обучението дава възможност на фермерите да продължат да работят успешно в бъдеще и спомога за устойчивото задоволяване на глобалното търсене на какао.

С проекта PROCACAO показваме, че земеделието и опазването на околната среда могат да вървят ръка за ръка и при суровини като какао. По този начин Lidl допринася значително за подпомагането на устойчивото производство на какао.