Ангажиментът на Лидл за по-устойчиво земеделие в Кот д'Ивоар
Става дума за нещо повече от шоколад: като търговска верига, която търгува на дребно, Лидл има голям интерес суровините като какаото да се отглеждат по-устойчиво. По този начин се гарантира, че например какаото от Африка, чието отглеждане е начин за препитание за местните хора, ще може да се закупува и в дългосрочен план. Освен това, става дума и за опазването на тропическите гори като важна екосистема.
Ето защо създадохме обучителния център PROCACAO за малки земеделски производители в Кот д'Ивоар, една от най-големите страни-производителки на какао. Там фермерите, отглеждащи какао, се обучават на практики от устойчивото земеделие, за да научат как да отглеждат какаото по щадящ околната среда начин и като използват модерни техники.
С помощта на проекта PROCACAO земеделците, отглеждащи какао, се запознават и с други земеделски суровини, които могат ефективно да култивират в своите плантации. По този начин те не само инвестират в осигуряването на собственото си препитание, но това носи полза и за околната среда чрез повече биоразнообразие. Чрез по-устойчивото земеделие малките производители са по-адаптивни към промените в климата или ценови колебания. Друг позитивен ефект е осигуряването на приход и препитание и за бъдещите поколения.
Успехи на PROCACAO
18 000 обучени земеделци, отглеждащи какао
8 000 проведени обучения