25 000 балкански пъстърви плуват във водите на Ерма благодарение на Лидл България

Ерма е 31-та река, за чието биологично разнообразие допринесе инициативата „Дай шанс на Балканката“

02.07.2019 12:00:00 | София

logo

2 юли 2019, София. Служители на Лидл България и любители рибари пуснаха във водите на река Ерма 25 000 млади балкански пъстърви в рамките на инициативата „Дай шанс на Балканката“. За шеста поредна година тя обединява усилията на търговската верига и сдружение „Балканка“ с цел опазване на един от най-бързо изчезващите биологични видове. 23 км. от българския участък на реката бяха зарибени с малките балканки, които пътуваха близо 5 часа от Тошков чарк преди да стигнат до новото си местообитание.

„Река Ерма е със специален статут за риболов, а именно „хвани и пусни“. Той е въведен за определени реки в България, в следствие на законодателни промени, инициирани от риболовния клуб. Изключително много ценим участието на Лидл България, които продължават да подкрепят такива благородни каузи. Вярваме в силата на личния пример и се радваме на подкрепата на служителите от Лидл България, с които заедно за шеста поредна година организираме акция по зарибяване“, подчерта Иван Пандъков – председател на сдружение „Балканка“.

Традиционно акцията по зарибяване бе допълнена и от масово почистване, което обхвана повече от 3 км. от бреговете на реката в района на Ждрелото и местности в посока на гр. Трън. Това осигури благоприятни условия за адаптация на малките риби и облагородяване на туристическия район като цяло.

„Дай шанс на Балканката“ продължава да бъде проект с изключителна стойност за Лидл България, защото изцяло отразява разбирането ни за устойчива грижа за природата и опазване на биоразнообразието. Благодарение на инициативата от 2013 г. до днес общо 350 000 балканки са пуснати във водите на Искър, Бели и Черни Искър, Струма, и други по-малки високопланински реки, а повече от 25 км. пък са почистените площи в районите на съответните реки. Съпричастността на служителите на компанията доказва осъзнатата отговорност към средата, в която работим и живеем всички заедно“, сподели Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

За Лидл България 

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и присъства в 30 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 98 магазина в 48 града и близо 2700 служители, а марката Lidl е затвърдила водещата си позиция на пазара на хранителни стоки. 

За контакт

Милена Димитрова
milenas.dimitrova@lidl.bg
+359 879 446 551

Категория


Сподели

Покажи още