380 000 балкански пъстърви повече в българските реки само за 7 години

30 000 нови рибки вече са в река Искър благодарение на тазгодишното издание на инициативата на Лидл България „Дай шанс на Балканката“

05.10.2020 12:00:00 | София

За 7 години Лидл България увеличи броя на балканските пъстърви в българските реки с 380 000 броя, допринасяйки за популацията на един от най-застрашените и изчезващи видове в нашите реки. В дългогодишната инициатива „Дай шанс на Балканката“ тази година се включиха над 100 доброволци – не само служители на Лидл България и техните семейства, но и членове и доброволци от сдружение „Балканка“, както и местни жители от района на Самоков. Всички те заедно зарибиха с 30 000 рибки водите на река Искър.

„Опазването на околната среда е важна част от нашия отпечатък в обществото и стремежа ни да променяме живота ни към по-добро. Инициативата „Дай шанс на Балканката“ е ключова за нас, защото чрез нея вече 7 години влагаме не само средства, но и личните усилия на нашия екип, който участва пряко като доброволци в зарибяването и почистването на речните райони. Вярваме, че по този начин даваме положителен пример и насърчаваме повече хора да бъдат активни в отношението си към съхраняването на природата“, сподели Елица Георгиева, ръководител Корпоративни комуникации на Лидл България.

Преди зарибяването доброволците почистиха близо 10 километра по продължението на реката в района на Самоков, Злокучене и Драгушиново. По този начин се предотвратява попадането на отпадъци в реката, а балканската пъстърва е силно уязвима в замърсени и бедни на кислород водоеми.

Ангел Радунчев, служител на Лидл България и активен участник в инициативата за поредна година, разказва за тънкостите на зарибяването: „Рибките се донасят до мястото в специални двуслойни чували. В реката първо се пуска вътрешният мек чувал, който се оставя за десетина минути неподвижно във водата, за да настъпи плавна промяна на температурата и да се избегне температурния шок при рибките. После чувалът се изсипва в кофа за разнасяне, задължително над водата, за да може дори ако изпадне някоя рибка, тя да остане в реката. Удоволствието да видиш как една река се съживява е неимоверно, затова винаги се стремя да съм част от „Дай шанс на Балканката“.

„За нас партньорството с Лидл България вече 7 години е от огромно значение и най-важното е отношението на компанията, на целия екип, енергията на хората, които участват, и споделеното усещане, че правим нещо добро. Използвам случая да им изкажа истинска благодарност и да им пожелая по случай 10-годишнината на компанията да бъдат все такива, каквито са – отговорни към околната среда“ – каза Иван Пандъков, председател на сдружение „Балканка“.