Lidl: за една година събрахме над 18,2 млн. опаковки за рециклиране

Над пет тона са събраните капачки за последните четири месеца в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“

10.04.2024 10:00:00 | София

logo

Една година след старта на пилотния проект за обратно приемане на пластмасови бутилки и кенове на Лидл България събраните опаковки надхвърлят 18,2 милиона. Това са над 350 тона PET бутилки и над 75 тона алуминиеви кенове.

Пилотният проект на веригата стартира в края на март 2023 г. с 10 магазина в девет града в страната. В началото на декември бяха поставени автомати в още осем Lidl магазина, а в началото на тази година с отварянето на двата нови обекта в кв. „Люлин“ в София, магазините с автомати са общо 20, в 14 града в страната.

От новите градове, включени в пилотния проект при разширението през декември 2023 г., за тези четири месеца най-много са върнатите пластмасови бутилки и кенове в Шумен – над 215 хиляди, следван от Карлово с над 110 хиляди опаковки.

Едновременно с разширяването на своя пилотен проект, Лидл България постави и специални контейнери за капачки в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“. Те са разположени във всичките 127 обекта на веригата, а събраните капачки от началото на партньорството надхвърлят 5 т, което са над пет милиона капачки. Събраните капачки Lidl предава на рециклатор в полза на фондация „Лазар Радков“, която от години успешно реализира кампанията „Капачки за бъдеще“, като цялата логистика е ангажимент на веригата.

Значимите количества събрани капачки и опаковки, още веднъж потвърждават както отговорното отношение на българите към природата, така и съпричастността им към значими каузи.

Всички пластмасови бутилки и кенове, които потребителите връщат в автоматите, Lidl предава за рециклиране в България, като пластмасата се рециклира в страната и се използва за производството на преформи за нови бутилки. В края на миналата година Lidl пусна в продажба и първите бутилки с изворна вода от 1,5l под собствена марка Saguaro, изработени с 30% рециклиран материал, произведен от опаковките, върнати в магазините на веригата. Към момента 30% рециклиран материал (rPET) вече се съдържа в бутилките на газирани и изворни води Saguaro 0,5l и 1,5l, спортната бутилка Saguaro изворна вода 0,75l, както и в трапезните води на Lidl от 0,5l, 1,5l и 11l. Планът на веригата е съвсем скоро да предложи на потребителите и други напитки в бутилки с 30% rPET. Така Lidl реализира на практика модела „от бутилка в бутилка“, който гарантира връщането на ценния материал обратно в бутилиращата индустрия, каквато е целта на всички заинтересовани страни за бъдещата национална депозитна система.

Повече за пилотния проект на Лидл България вижте на www.lidl.bg/reload

Повече за подкрепата за кампанията „Капачки за бъдеще“ вижте  на https://corporate.lidl.bg/otgovornost/kapachki

За контакт


Сподели

Покажи още