Майсторка на шевицата става майстор на грила в лятната кампания на Lidl

Петя Илиева възражда българската шевица с бранда КИТНА

22.06.2021 12:00:00 | София

Лого

Майсторка на шевицата става майстор на грила в лятната кампания на Lidl. Петя Илиева е не само усмихнатото лице на кампанията, но и човекът, който стои зад българския бранд КИТНА.

Графичен дизайнер по професия, по призвание тя е пазител на духа и историята на българската шевица, която майсторски втъкава в ръчно изработени бижута и аксесоари. Всичко започва със случайна среща – с непозната баба, която привлича вниманието й със своята бяла риза с шевици по ръкавите и деколтето и с откровението, че винаги облича нея, защото я пази. Така се раждат любопитството и интересът на Петя към пъстроцветната плетеница. Следва безкрайно ровене из старите антикварни книги в търсене на структурата и дизайна на везбата, което постепенено преминава в първите бродерии, първите бижута, а впоследствие и в КИТНА. Името на бранда е като кубче на Рубик от букви и значения – прочетена наобратно, думата става „антик“, а ако се разменят сричките, се превръща в „накит“. В тази игра на думи и срички се отразява и концепцията на КИТНА, събрала в себе си различни културни препратки и обединила минало и настояще в китно бижу или аксесоар.

Вдъхновението за създаването на КИТНА е моето желание да възродя българската шевица, да покажа, че тя може да бъде модерна и че има място за нея тук и сега. Шевицата е носител на традиционни добродетели и ценности. В нея е запазен кодът, езикът, който отдавна е забравен и който все още не е напълно разгадан от нас. Това е и моята цел – да ги предпазвам от забрава, като им вдъхвам нов живот и ги пренасям в настоящето и бъдещето“, казва младата дизайнерка.

Мечтае си да види българската шевица да краси колкото е възможно повече хора на земята. Вярва също, че тя не се нуждае от превод, а единствено от повече време, за да бъде разбрана, усетена и оценена.

Преди да продължи да сбъдва мечтата си обаче, открива лятото и грил сезона с лятната кампания на Lidl. Така от майстор на шевицата бързо се превъплъщава в грил майстор и още повече – в грил дегустатор, грил съветник и активен грил инициатор. За нея перфектното грил меню включва ярки зеленчуци на скара, пъстърва, изпечена във фолио, и задължително – чаша студена бира. Като добави още семейството, приятелите и хубавото време, доброто грил парти е вече налице. То е и една от предпоставките за истинско хубаво лято – задължително с пътувания, приятели, къмпинг и открито небе. Или както самата тя обобщава – пъстроцветно, разнообразно и понейному китно.

Такова може да бъде лятото и за всеки, който се включи в лятната игра на Лидл България в приложението Lidl Plus. Участвалите в томболата могат да спечелят един от 400 ваучера по 400 лв. за всяка покупка на прясно месо с марка "Грил майстор", прясна риба или рибни продукти на стойност минимум 10 лв., при която сканират на касата своето приложение Lidl Plus и така да получат възможност за ново участие в играта.

За контакт


Сподели

Покажи още