Над 42 млн. лв. износ за полугодието реализираха родни производители с Лидл България

Български продукти се търсят най-много в Румъния, Унгария и Гърция

18.08.2022 12:00:00 | София

Лого

За първите шест месеца на 2022 г. общият износ на родни стоки в европейската мрежа на Lidl възлиза на 42,5 млн. лв. Благодарение на партньорството си с Лидл България, над 30 български компании са успели да реализират своя продукция в 28 европейски държави.

„Постигнатият оборот на износа, който реализираме заедно с нашите български партньори, е с над 44% спрямо същия период на миналата година. Точно толкова беше ръстът в износа и за първите 6 месеца на 2021 г. спрямо първото полугодие на 2020. Този устойчив положителен резултат е доказателство, че продуктите на българските производители печелят все повече доверие на външните пазари и намират все повече възможности за реализация. Така подкрепата ни за българските компании ги прави още по-успешни и конкурентоспособни, а когато това е налице, ползите са и за крайния потребител“, заяви Драгомир Илиев, управител ресор „Стоково снабдяване и маркетинг“, Лидл България.

С най-голям интерес към продукти от български производители за първата половина на 2022 г. е Румъния с 35% от общия оборот на експорта. На второ място застава Унгария (19%), следвана от Гърция (18%). Четвърто и пето си делят пазарите на Германия и Сърбия с по 7% принос в общия износ с Лидл България. За пръв път тази година български стоки се продават и в магазините на Lidl във Франция. Като част от тематичните седмици французите са опитали кори за баница и кадаиф.

Сред най-изнасяните продукти в европейската мрежа на Lidl за първото полугодие на годината са различни видове хляб, тесто и замразени печива – банички с различни вкусове и пълнежи като сирене, спанак, тиква и локум – общо за близо 4,4 млн. лв. Почти толкова – 4,7 млн. лв., е и износът на премиално говеждо месо (стекове и бургери) от Тандем Попово в Унгария, Румъния, Гърция и Словакия. Близо 2 млн. лв. е износът на млечни продукти на производителите „MJ Diaries, Schreiber Foods“ и „Млечни продукти”, сред които традиционни български като кисело мляко, биволско сирене и биволски кашкавал, но и по-специфични вкусове като лабне, каймак, сирене “тел“, сирене за грил и др.

Сред вече наложилите се на външните пазари през последните 4 години са по-нишовите продукти на иновативния български производител Nuhealth – оризови чипсове и оризови вафли, които вече се продават в 21 държави, както и суровите барчета и бисквити на Smart Organic, които достигат до 13 държави. Износът на двете компании, реализиран в европейската мрежа на Lidl за периода януари-юни 2022 г., е съответно 4,6 млн. лв. и 3,8 млн. лв.

Възможностите за износ, които българските производители получават благодарение на партньорството си с Лидл България, доказват устойчивото влияние на компанията върху развитието на българския бизнес и приноса към икономиката.

За контакт


Сподели

Покажи още