За първи път ученици от Варна ще изучават търговия в магазините на Lidl

Те са част от тазгодишния випуск ученици в дуална форма на обучение, които компанията посрещна

28.09.2022 12:00:00 | София

лого

За първи път ученици в дуална форма на обучение от Варна ще проведат своето практическо обучение в магазините на Lidl.

Гимназистите са от Варненската търговска гимназия и част от тазгодишния випуск ученици – общо 35 от цялата страна, които веригата посрещна като част от тяхното дуално обучение. През следващите 2 години (11 и 12 клас) те ще се обучават за специалностите „Икономист“ и „Спедитор-логистик“ в магазини на Lidl в София, Перник и Варна, както и в складовата база в с. Равно поле.

Освен от търговската гимназия в морския град, сред тях има представители от Националната финансова-стопанска гимназия и Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в София, както и от Професионалната гимназия по икономика в Перник и Професионалната гимназия по керамика в Елин Пелин.

Това е четвъртият випуск, който Lidl посреща. До този момент 3 випуска, или общо 24 ученици, са се дипломирали, след като са провели практическото си обучение в компанията. Сред тях вече има и такива, които продължават професионалното си развитие във веригата.

Именно това е и най-ценното предимство на дуалната форма на обучение, доказала се като изключително успешна в Германия, Австрия и Швейцария. Тя дава възможност на гимназистите да изучават теорията на избраната от тях професия, като едновременно с това придобиват практически опит. Младите хора учат в реална работна среда, получават възнаграждение и трупат ценни практически знания. Накрая те придобиват професионална квалификация и са много по-подготвени за следващите си стъпки в професията. Те са крачка напред и с това, че имат реалния шанс да продължат да работят в компанията, в която са провели своето практическо обучение.

Подкрепата за дуалното обучение е един от начините, с които Lidl подкрепя  развитието на младите кадри. Прави го и със своите младежки програми – лятната практикантска програма за пълнолетни ученици, както и стажантската и trainee програми, насочени към студенти и млади професионалисти. С тях компанията дава възможност на млади хора с малък или никакъв опит да получат силен кариерен старт и реален шанс да продължат развитието си в екипа на Lidl.

За контакт


Сподели

Покажи още