90 милиона лева инвестира Lidl в разширението на складовата си база в Равно поле

Първата складова база на веригата вече е с площ от 53 000 кв. м.

23.02.2023 11:00:00 | София

Lidl инвестира 90 милиона лева в разширението на складовата си база в Равно поле. Новоизградената част е 16 000 кв. м., с което общата застроена площ достига 53 000 кв.м. Така логистичният център става най-голямата складова база на Lidl в страната.

Разширението е резултат от устойчивата експанзия на Lidl през годините. Само през изминалата 2022 компанията откри 6 нови магазина в страната, някои от които в нови градове като Ботевград. Направената инвестиция в логистична инфраструктура ще допринесе за още по-ефективни и оптимизирани процеси, което ще бъде в полза както на доставчиците, така и на клиентите на Lidl. По този начин веригата ще продължи да гарантира на своите потребители свежи и висококачествени продукти на изгодна цена.

Новоизграденото разширение е с ново LED осветление, благодарение на което на годишна база ще се пестят над 750 000 kWh електроенергия. То е оборудвано и с нова охладителна система, която ще поддържа необходимия температурен режим за разположенитe вътре свежи сектори – плод и зеленчук, месо и охладени продукти. Изградени са и 47 нови рампи, c ĸoeтo общият им брой става 163. Това означава, че при пълен ĸaпaцитeт на работа общият брой ĸaмиoни, ĸoитo ще минават през складовата база на ден, ще наброява 225, а в склада ще могат да се обработват 5500 палета на дневна база.

В резултат от разширяването на логистичния център компанията откри и 40 нови работни места. Към днешна дата в складовата база работят над 230 служители от София, Перник, Ботевград, Ихтиман и близките населени места.

Строежът на разширението отнема 2 години. Въпреки предизвикателства като войната в Украйна и недостигът на материали екипът на веригата, заедно с главния изпълнител на проекта Аргогруп Екзакт, успяват да го завършат в срок.

От всичките общо 115 магазина логистичната база в Равно поле отговаря за ежедневното зареждане на 58 магазина в 22 града в Западна България и София. Построена през 2009 г., тя е първата складова база на Lidl в страната. Втория си логистичен център компанията открива през 2017 г. в с. Кабиле, Ямбол, като неговата застроена площ е 50 630 кв.м.