Lidl е в ТОП 3 на най-добрите работодатели в България

За четвърта поредна година компанията е отличена с международния сертификат TOP Employer 2023 за България и Европа

17.01.2023 11:00:00 | София

logo

За четвърта поредна година Лидл България е ТОП работодател за България и Европа според водещата международна организация TOP Employers Institute.

Отличните резултати на компанията в процеса по сертификация я нареждат в ТОП 3 на най-добрите работодатели в България. Едновременно с това затвърждават и силното ѝ представяне в международен план. Общият резултат на Лидл България е с близо 12% над средния за бранша в Европа и с над 7% по-добър от този на всички отличени ТОП работодатели в света за 2023.

С полученото отличие Лидл България се нарежда до подразделенията на Lidl в общо 27 държави, които също бяха отличени от TOP Employers Institute. Сред тях са страни като Германия, Франция, Англия, САЩ и други, което е още едно признание за доказаните и световно утвърдени HR практики, които прилага Lidl в България.

Изключително сме щастливи, че за поредна година защитихме отличието ТОП работодател. Постигнахме дори още по-добри резултати, и то в година, която не беше лесна. Инвестирахме още повече усилия в грижата за нашите служители – чрез допълнителна финансова помощ, нови придобивки и силен фокус върху тяхното обучение и развитие. Отворихме нови магазини, стъпихме в нови градове и за една година екипът ни нарасна с близо 10%. Така днес сме 4041 служители, за които ще продължим да осигуряваме подкрепяща и мотивираща работна среда“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. 

Сертификатът ТОП работодател се връчва след задълбочен независим одит на HR политиките в компанията. Анализът обхваща повече от 20 теми в 6 ключови области: управление на хора, работна среда, привличане, развитие, ангажиране и обединяване. В представянето си Лидл България постига максимален резултат от 100% в теми като бизнес стратегия и стратегия за управление на хора, лидерство, работна среда, визия и ценности.

Сред мерките, които компанията предприе в тези области през изминалата година, беше осигуряването на финансови бонуси за всички служители; нови придобивки за родителите с ученици, както и различни програми за обучение. В резултат на целенасочените и дългогодишни усилия на компанията в областта на развитието, над 70% от ръководния състав в магазините на Lidl е от хора, които са се развили от вътре.

Като пример за стратегическия подход на компанията към младите хора са и нейните младежки програми. През изминалата година общо 146 ученици и студенти направиха първите си професионални стъпки благодарение на практикантската и стажантска програма на компанията. Веригата посрещна и четвъртия випуск ученици в дуална форма на обучение.

Като отговорен и коректен работодател и със своите доказани и световно утвърдени работодателските практики Лидл България допринася за развитието на трудовия пазар и цялостното подобряване на средата.  

За контакт


Сподели

Покажи още