Пресни хлебчета с квас и шедьоври от троянския балкан на фермерския пазар на Lidl този уикенд в София

10.05.2023 10:00:00 | София

logo

Вторият за годината фермерски пазар на Лидл България ще се състои този уикенд в столичния квартал „Илинден“. На 12, 13 и 14 май на паркинга пред магазина на веригата на бул. "Сливница" № 236, посетителите ще се насладят на богато разнообразие от родни продукти, сред които прясно изпечени хлебчета с квас, свежи плодове и зеленчуци, ядки, фермерски млечни продукти, месни деликатеси и шедьоври от дърво. Традиционната инициатива на Lidl се провежда за четвърта поредна година в подкрепа на български производители, фермери и творци, като им предоставя възможност да се срещнат лице в лице с клиенти от големите градове. Тази година са предвидени общо 14 събития в София и на няколко крайморски локации. Освен че предоставя своите паркинги, веригата подкрепя родните производители като поема и всички разходи по организацията на събитията.

13 са участниците във фермерския пазар този уикенд в София, като четирима от тях ще бъдат част от инициативата за първи път. Сетивата на посетителите ще бъдат изкушени от прясно изпечените ръжени, пшенични и пълнозърнести хлебчета с куркума, активен въглен, или сушени домати, от столичната пекарна „Mr. Хляб“ ЕООД. Със свежа продукция от студено пресовани сокове с ябълки, дюли и моркови ще дебютира и земеделският производител Иво Тинков от пловдивското село Строево. Тематично за подготовката за празничните майски дни ще спомогнат месните деликатеси Шойлеков на „Бон Шанс БГ” ЕООД от гр. Карлово, които също ще срещнат посетителите на фермерските пазари на Lidl за първи път. Сред вече познатите родни производители своите пресни ягоди, свежи зеленчуци и салати ще представи Стефан Нямов от гр. Куклен, а сладка и лютеници с автентичен вкус от Пловдивския регион посетителите ще могат да си купят масата на „Том консерв“.

Богато разнообразие от билкови продукти и тинктури, събрали безценните дарове на природата, ще бъдат на разположение на хората с отношение към природолечението, благодарение на професионалистите от „Билка чудодейка“ от Пазарджик. Решена да продължи и сподели многовековния български опит в лечението с билки, Даниела Капинчева, основател на малката семейна компания споделя:

Инициативата на Lidl е прекрасна. Така се изгражда доверие у клиентите, защото те виждат хората, които създават тези продукти и могат да зададат директно стоите въпроси. Вярвам, че един ден такива инициативи биха могли да бъдат възможни и на световни пазари, за да покажем на хората от цял свят колко чиста храна се произвежда в България.”

Друг акцент на фермерския пазар на паркинга на Lidl ще бъдат уникалните продукти от дърво на „Наталия Арт 99“. Директно от горите на троянския балкан, авторските дървени изделия на традиционната българска работилница ще внесат уют и артистичен дух във всеки дом с умело вплетените в творбите национални традиции. Авторката ще даде възможност на всеки посетител да се включи в работилница на място и да създаде свое уникално произведение.

Посещаемостта на фермерските пазари на Lidl расте всяка година, като от старта си през 2020 г. до момента те са дали възможност на десетки хиляди потребители от София,  а през лятото и в някои от най-популярните морски курорти, да пазаруват свежи и качествени продукти директно от местни производители. В досегашните 36 издания на пазарите над 123 фермера от 58 населени места са предложили на посетителите богато разнообразие от биосертифицирани зеленчуци, хлебни и месни изделия, както и мед, вино, билкови тинктури и авторски изделия от дървесина, като всяка година броят на производителите се увеличава и разнообразието става все по-голямо. 

В отговор на нарастващия интерес през 2023 г. фермерски пазари на Lidl ще има и на две нови морски локации – в град Варна и Балчик, като се очаква те да се проведат през юни и юли. През летните месеци срещи лице в лице на производители с клиенти ще има още и на паркингите пред Lidl в с. Равда, Созопол и в курорта „Св. Св. Константин и Елена”.

За контакт


Сподели

Покажи още